Trädgård

TRÄDGÅRDEN


Det ligger ett tjockt lager av matjord i trädgården  efter alla generationer som i årtionden fyllt på med mull och näring. Det mesta växer villigt, även tistlar och nässlor. Historiskt har det odlats mycket hallon och vinbär i trädgården och hönsen har gått omkring och gödslat jorden. Nu finns inga höns och bärplantorna är utbytta och flyttade ut på åkern. Vi har försökt ta till vara på de blommor och växter som vi grävde fram i den igenväxta trädgården.  De är placerade lite här och där och sprider sig snabbt på sina nya platser. Vi har byggt trädgårdens struktur med hjälp av de stenar som kommer fram så fort man sätter spaden i den småländska jorden.

EGENHÄNDIGT Baddamm
Pioner, salvia och alunrot
Odling av sockerärt

Dammarna


Intill huset har vi grävt en baddamm. I botten ligger en gummiduk som vi har täckt med sten. Vattnet cirkulerar mellan olika filter och passerar en rotzon och en växtzon som renar vattnet. Vattnet blir klart och lockar både oss och fåglarna till ett dopp.

Ner mot skogen har vi två större dammar med naturlig växtlighet och ett myllrande djurliv.

Baddamm och silverarv i skymning
Stora dammen
Skymning vid stora dammen

Blommorna


Jag använder perenner som en palett för att skapa olika nyanser och strukturer i trädgården. De har den stora fördelen att både bidra med färg och form. Jag tilltalas också av att de är så föränderliga och alltid ger mig en ny anledning att ta en runda i trädgården för att se vad som hänt sen igår.

Dillpion
Fjärilsbesök på fibbla
Klättrande ros i päronträdet

Odlingarna


Vi odlar i liten skala för att försörja oss med grönsaker under sommarsäsongen. I ett land utanför huset odlar vi jordgubbar, morötter, kål, lök och ärtor. Vi täcker med halm för att kunna hantera anstormningen av ogräs. I växthuset har vi tomater och paprika samt försöker hålla persikoträdet i hanterbar storlek. Utanför växthuset har vi örter (timjan i mängd!) och sparris. På åkern odlar vi potatis och hallon. Vid dammarna har vi satt äppelträd, men tillväxten begränsas starkt av det vilda. Drömmen är annars att få tillräckligt mycket äpplen för att täcka ett års behov av äppelmust.Dillkrona
Dags att sätta potatis
Skörd av potatis

Gården


I mars 1872 gifte sig Mathilda Nikolausdotter med Johan Nilsson, som något år tidigare hade tagit över gården i Gubbemåla från sina föräldrar. Johan Nilsson dog kort efter bröllopet och Matilda gifte om sig med Carl Gustafsson. De fick sonen Frans August Karlsson, som gifte sig med Emmy Augusta Fransson. Tillsammans fick de barnen Rut, Elsa, Anna, Frida, Erik och Bertil. År 1904 byggde de en ny mangårdsbyggnad på gården, där det då fanns en häst, 5 kor, 3 ungdjur, 4 grisar och 30 höns.

Sonen Erik tog så småningom över gården och bodde där tillsammans med sin syster Anna fram till sin död 2007 . Erik var bror till min farmor, Elsa, som är född i Gubbemåla. Vi köpte gården av Erik 1999 och flyttade hit 2013. Vi har inga djur utan ägnar vår tid åt att ta hand om jord och skog. I allt vi gör påminns vi om tidigare generationers arbete. Stort tack till er.

Copyright @ All Rights Reserved